Dezynfekcja

Dezynfekcja to działania mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki (odkażania ran lub skóry) dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. 

Przeprowadzamy chemiczne zabiegi dezynfekcji pomieszczeń i nadwozi samochodowych przeznaczonych do przewożenia żywności, metodą ULV (zimna mgła) mające na celu zminimalizowanie (wyeliminowanie) mikroorganizmów (bakterie, wirusy, grzyby) występujących na powierzchniach poddanych działaniom preparatów. 

Różnorodność nowoczesnych środków stosowanych w zabiegach, pozwala dobrać odpowiedni dla podłoża i wykazujący jak najszersze spektrum działania. Powodzenie dezynfekcji wymaga często wykonania dodatkowych czynności np. uprzątnięcia resztek organicznych po procesie produkcji, usunięcia martwych gryzoni lub ptaków i miejsc ich gniazdowania itp. 

Wraz z dezynfekcją wykonujemy też (w razie zaistmienia takiej potrzeby) neutralizację przykrych zapachów (dezodoryzacja), polegającą na rozpyleniu środków wchodzących w reakcję z gazami powstajcymi w trakcie procesów gnilnych. Dzięki tej usłudze można w stosunkowo krótkim czasie po zabiegu wejść (bez sprzętu do ochrony dróg oddechowych) do pomieszczenia w którym dłuższy czas zachodził proces rozkładu (np. po zmarłym). 

W ostatnich latach rozwinętavzostała metoda dezynfekcji oparta na silnym oddziaływaniu antyseptycznym ozonu (O3). Niewątpliwym walorem tej metody jest jej uniwersalność (usuwa również przykre zapachy) oraz neutralność względem powierzchni. Dużym ograniczeniem w zastosowaniu dezynfekcji ozonatorem jest czas. Sam zabieg jak i ekspozycja trwa dłużej niż w przypadku zastosowania preparatów chemicznych.